Επισκεφθείτε:


27.12.07

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΗΡΑΚΛΗ

* με θέμα τους τόπους μύθους και άθλους του Ηρακλή





Από εκατό και πλέον εθελοντικές οργανώσεις με έδρα την Πελοπόννησο και την Αθήνα έχει ιδρυθεί δίκτυο για την σύνδεση των οργανώσεων και θεματικών πάρκων του Ηρακλή σ’ όλο τον κόσμο.


Σκοπός του δικτύου είναι η ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών προϊόντων και της τέχνης ανά τους αιώνες με την θεματική του Ηρακλή καθώς και την ανάδειξη των τόπων σε προορισμούς για τον εναλλακτικό τουρισμό και προορισμούς για την πράσινη και πολιτιστική επιχειρηματικότητα.


Το δίκτυο αυτό θα λειτουργήσει με την μορφή Αστικής Κερδοσκοπικής Εταιρείας.


Γενικά

Σκοπός επίσης είναι ν’ αναδειχτούν τα θεματικά πάρκα του Ηρακλή όπου υπάρχουν, με όλα τα μέσα επικοινωνίας και από το διαδικτύου και να δημιουργηθούν νέα στους τόπους των άθλων και των μύθων. Ειδικότερα θα προωθήσει την δημιουργία του μυθολογικού πάρκου του Ηρακλή στην Πελοπόννησο και ενός παγκόσμιου κέντρου εθελοντισμού.

Να δημιουργηθεί μία μεγάλη θεματική πύλη στο διαδίκτυο (Portal) η οποία θα λειτουργεί και ως βάση δεδομένων/ ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για όλες τις επιδράσεις των μύθων του Ηρακλή στην τέχνη και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων η εταιρία θα υποβάλει σχετικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων .

Σ’ ότι αφορά την συνεργασία με κρατικούς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο ρόλος της εταιρείας είναι να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος φορέας προς τους φορείς υλοποίησης, τους Ο.Τ.Α., τις ιδιωτικές εταιρείες και τις συλλογικές οργανώσεις και Μ.Κ.Ο., δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την κινητοποίηση ανθρώπινων πόρων στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά κύριο αντικείμενο η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην προώθηση του προγράμματος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας με θέμα τον Ηρακλή διευκρινίζοντας ότι σχετικά με την υλοποίηση έργων υλικής υποδομής ( π.χ. το θεματικό πάρκο), ο ρόλος της εταιρείας θα είναι συμβουλευτικός, συντονιστικός και υποστηρικτικός στη διαχείριση του προγράμματος το οποίο θα υλοποιηθεί στη συνέχεια από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις.
Παράλληλα η εταιρία μπορεί να υλοποιεί μόνον δράσεις περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και Συνέδρια, φεστιβάλ, ψηφιοποίηση πολιτιστικού περιεχομένου και πολιτιστικές εκδηλώσεις – επιμέρους δράσεις του συνολικού έργου που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αποκορύφωμα το παγκόσμιο Συνέδριο για τον Ηρακλή, κάθε 4 χρόνια.

Για την Πελοπόννησο:

Αναλυτικά ειδικότερα για την Πελοπόννησο προβλέπεται:
 Η ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των τόπων που σχετίζονται με τους μύθους και άθλους του Ηρακλή, με σκοπό την οικοανάπτυξη, τον οικοτουρισμό και τον πολιτιστικό τουρισμό, παράλληλα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στους τόπους αυτούς.
 Η δημιουργία θεματικών πάρκων με τους μύθους του Ηρακλή και ειδικότερα στη δημιουργία του «Μυκηναϊκού χωριού του Ηρακλή».
 Η χάραξη μιας μεγάλης θεματικής οικοδιαδρομής περιηγητικού τουρισμού στο νοητό άξονα των άθλων του Ηρακλή από Μυκήνες μέχρι Ολυμπία.
 Η δημιουργία έργων υποδομής στους Δήμους που σχετίζονται με τους μύθους για την ανάδειξη στοιχείων Μυκηναϊκού πολιτισμού, έργων για την προώθηση τοπικών προϊόντων διατροφής με τη δημιουργία βιολογικών πάρκων και εκτροφείων θηραμάτων.
 Η θεσμοθέτηση ετήσιου φεστιβάλ στους τόπους των άθλων του Ηρακλή από τις Μυκήνες μέχρι την Ολυμπία και την καθιέρωση παγκόσμιου συνεδρίου κάθε 4 χρόνια.
Σ ‘ ότι αφορά την ανάδειξη και προβολή του επιχειρησιακού σχεδίου η εταιρεία μπορεί να υλοποιήσει προγράμματα ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου σε κάθε θέμα που σχετίζεται με το πολιτιστικό αποθεματικό της Πελοποννήσου, π.χ. Αρχαίες Πόλεις – Μνημεία – Μουσειακές συλλογές, λογοτεχνία – συγγραφείς, λαϊκά δρώμενα – πανηγύρια.
Απότερος, σκοπός είναι η προώθηση ενός παραδειγματικού οικολογικού τρόπου ζωής στους τόπους αυτούς με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα οικολογικών, πολιτιστικών και βιοκαταναλωτικών οργανώσεων σε δράσεις που θα βασίζονται σε οικολογικές και πολιτιστικές αξίες των αρχαίων Ελλήνων, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων αυτών και προσφέροντας εξειδικευμένη συμβουλευτική.

Ειδικότερα η εταιρία θα επιδιώξει την διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος για επιχειρήσεις να επενδύσουν στους παραπάνω σκοπούς με την αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να δημιουργηθούν:
• Ξενώνες, καταλύματα και κατασκηνώσεις, πρότυπους οικισμούς, οικοκοινότητες, κατά μήκος της οικοδιαδρομής.
• Πρότυπη αγορά με παραδοσιακά επαγγέλματα με υλικά που χρησιμοποιούσαν στο Μυκηναϊκό πολιτισμό, πηλό ξύλο δέρμα, υφάσματα.
• Την διαμόρφωση:
Ειδικού χώρου με αναπαράσταση των άθλων (Χώροι – εκδηλώσεις και δρώμενα).
Αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων με χώρους εστίασης και αναψυχής.
Χώρου υπαίθριων δραστηριοτήτων και παιδικών παιγνιδιών εμπνευσμένων από τους μύθους πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτω
• Τη δημιουργία:
- Ζωολογικού κήπου κατ’ αρχή με τα ζώα των άθλων και κατ’ επέκταση με άλλα ζώα της άγριας πανίδας της Πελοποννήσου
- Βοτανικού κήπου με τη χαρακτηριστική άγρια χλωρίδα της Πελοποννήσου, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τα φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα.
Χάραξη και σηματοδότηση της διαδρομής από τις Μυκήνες – Νεμέα – Στυμφαλία - Κλειτορία – Ερύμανθος – Αρχαία Ψωφίδα – Φολόη – Ήλιδα – Ολυμπία .και την διαμόρφωση ειδικών υποδομών: τη χάραξη της οικοδιαδρομής στα μονοπάτια του Ηρακλή, για Άμαξες εποχής και άρματα για ιππικές
Σε κάθε τόπο που αναφέρεται ένας συγκεκριμένος άθλος του Ηρακλή θα δημιουργηθούν και θα πιστοποιηθούν υπάρχοντες ξενώνες και καταλύματα με την επωνυμία του Ηρακλή με συμμετοχή στο δίκτυο επιχειρήσεων «Τόπων και άθλων του Ηρακλή», προσφέροντας πιστοποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στο γενικότερο σχεδιασμό του προγράμματος.
Σχετικά με τις υποδομές των Δήμων για την ανάδειξη στοιχείων Μυκηναϊκού πολιτισμού προβλέπεται ανάδειξη στοιχείων Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Δικτύωση

Γενικότερα η εταιρεία αποσκοπεί στην ανάπτυξη της δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ οικολογικών οργανώσεων αλλά και της οικολογικής και πολιτιστικής επιχειρηματικότητας για την ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της προστασίας, ανάδειξης και προβολής του φυσικού περιβάλλοντος, ως στοιχείων υποδομής για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, και ειδικότερα του αγροτουρισμού, με τελικό σκοπό την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης.
Στη δημιουργία μιας μεγάλης δικτυακής πύλης (Portal) με θέμα «Τόποι, μύθοι και άθλοι του Ηρακλή», δημιουργώντας βάση δεδομένων για την ελληνική μυθολογία και τη δικτύωση τόπων, οργανισμών και επιχειρήσεων που αναφέρονται στο μύθο του Ηρακλή.
Επίσης, η εταιρεία αποσκοπεί στην υλοποίηση επικοινωνιακών προγραμμάτων και συστηματικής πληροφόρησης γύρω από τις οικοτουριστικές και πολιτιστικές δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών που σχετίζονται με τους άθλους - μύθους με συλλογικές αλλά και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Oι δράσεις αυτές θα προωθηθούν, με την προβολή των περιοχών αυτών στο διαδίκτυο, με ντοκιμαντέρ, τουριστικούς οδηγούς και άλλο έντυπο υλικό, και ειδικότερα με την δημιουργία web site και βάσης δεδομένων για την προβολή του αγροτουρισμού και την στήριξη όλων των προαναφερθεισών ενεργειών στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας.

Στην βάση αυτή μπορεί ν’ αναπτυχθεί, η συνεργασία για την διεκδίκηση διαπεριφερειακών και διαδημοτικών κοινοτικών προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.
Η δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων, τοπικών γεύσεων μεσογειακής διατροφής, φυσικών πάρκων, μονοπατιών, ώστε να προσφέρεται μια ποικιλία κινήτρων για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της ελληνικής υπαίθρου.
Η συμμετοχή σε κοινές εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια και μεγάλα επικοινωνιακά και πολιτιστικά γεγονότα, και γενικότερα σε ενέργειες που συντελούν στην επιμόρφωση και ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων.
Η συνεργασία με άλλους αντίστοιχους φορείς αγροτουρισμού στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση προγραμμάτων πολιτιστικών ανταλλαγών.
Η ανάληψη δράσεων σε ό,τι αφορά την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, όπως η δημιουργία λαογραφικών μουσείων, φεστιβάλ, εκθέσεων τοπικών προϊόντων κ.τ.λ.
Η προώθηση της ιδέας της βιολογικής γεωργίας και βιολογικής κτηνοτροφίας στην ελληνική περιφέρεια.
Η ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την προώθηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων (οικοδιαδρομές, rafting, ορειβασία, ποδήλατο βουνού, πεζοπορίες, εκδρομές) και εν γένει αθλητικών δραστηριοτήτων, στις οροσειρές και στα ποτάμια από άλλους φορείς που εξειδικεύονται στον τομέα της προώθησης της ιδέας δημιουργίας πάρκων αναψυχής, αθλητικών εγκαταστάσεων, ξενώνων και κατασκηνώσεων από Δήμους και συλλογικούς φορείς πέραν του αρχικού σχεδίου
Στόχος της εταιρείας είναι η σύναψη διακρατικών συνεργασιών με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς οι οποίοι υλοποιούν αντιστοίχα του αντικειμένου έργα στον οικοτουρισμό και πολιτιστικό τουρισμό.
Κύριο μέλημα των διακρατικών συνεργασιών θα είναι η ανταλλαγή και μεταφορά πληροφόρησης, εμπειριών και τεχνογνωσίας, η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και η επίτευξη κοινών θεματικών στόχων. Η σύναψη συμφωνίας διακρατικής συνεργασίας της εταιρείας για τις ανάγκες υλοποίησης του σχεδίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές των διακρατικών και διασυνοριακών προγραμμάτων.
Στα πλαίσια αυτά η εταιρεία μπορεί:
Να οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Να δημιουργεί δίκτυα πληροφορικής και διακίνησης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.
Να δημιουργεί δίκτυα διακίνησης βιοκαταναλωτών και υγιεινού τρόπου ζωής, ιδιαίτερα της μεσογειακής διατροφής.
Να οργανώνει και να προωθεί χώρους εστίασης και επικοινωνίας των συμμετεχόντων σε οικολογικές – πολιτιστικές δράσεις .
Να οργανώνει ομάδες πρωτοβουλίας νέων για την πολιτιστική ανάπτυξη, την οικολογία και την ανάπτυξη της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας των νέων.
Παρέχει για τους παραπάνω σκοπούς συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Για την πληρέστερη εφαρμογή όλων των παραπάνω επιδιώκει:
Την συνεργασία με οργανισμούς του ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά.
Την αναζήτηση και ανεύρεση οποιαδήποτε άλλης πράξεως που ενισχύει την επίτευξη των στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: