Επισκεφθείτε:


27.12.07

ΔΗΜΟΣ ΜΙΔΕΑΣ

Περιγραφή του Δήμου
Ο Δήμος Μιδέας έχει πληθυσμό 6.724 κατοίκους και αποτελείται από τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα: Αγία Τριάδα, Ανύφιο, Αραχναίο (Αραχναίο, Αμοργιανός), Αργολικό, Ηραίο, Μάνεση (Μάνεσης, Μετόχιο), Μιδέας (Μιδέα, Αμυγδαλίτσα), Παναρίτη (Παναρίτης, Μονή Αγίου Θεοδοσίου του Νέου), Πουλλακίδας.

Τοπική Οικονομία

Τουριστικές υποδομές & δραστηριότητες (έργα)

Φυσικά και Πολιτιστικά διαθέσιμα (συγκριτικά πλεονεκτήματα)
Η Μιδέα, με εξέχουσα θέση της Μιδέας μεταξύ των Μυκηναϊκών κέντρων της Αργολίδας, θεωρήθηκε ως η τρίτη σε σημασία οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Αργολίδας, μετά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, εξ’ αιτίας κυρίως των πλούσιων ευρημάτων του γειτονικού νεκροταφείου των Δενδρών.
Η Aκρόπολη βρίσκεται σε υψόμετρο 270μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 170μ. από την γύρω περιοχή. Βρίσκεται στο μέσον περίπου της απόστασης μεταξύ Μυκηνών και Τίρυνθας και δεσπόζει στις ανατολικές παρυφές της Αργολικής πεδιάδας. Η ανεύρεση των επιγραφών της Γραμμικής Β’ Γραφής και των σφραγισμάτων, δείχνουν ότι η Μιδέα αποτελούσε παράλληλα με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα ένα διοικητικό και οικονομικό κέντρο. Άλλα στοιχεία που συνδέουν τη Μιδέα με τις δύο αυτές ακροπόλεις είναι η ποιότητα και το είδος των ευρημάτων, τα οποία μαρτυρούν σημαντική καλλιτεχνική και βιοτεχνική παραγωγή, οι εμφανείς σχέσεις με άλλα κέντρα της Αργολίδας και του Αιγαίου γενικότερα, καθώς και η ύπαρξη χώρων λατρείας.

Πολιτιστικά δίκτυα

- Πανηγύρι κατά τον εορτασμό του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή και του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ηραίου
Τριήμερο εκδηλώσεων κάθε Ιούλιο. Ομιλίες με κοινωνικό, θρησκευτικό, Ιατρικό κ.α. περιεχόμενο. Θεατρικές παραστάσεις και επισκέψεις σε θέατρα και μουσεία εκτός νομού. Διοργάνωση λαϊκής βραδιάς κάθε 1 Ιουλίου. Αναβίωση αποκριάτικων εθίμων και γλεντιού κάθε τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
- Σύλλογος Ανάδειξης & Προβολής Αρχαιοτήτων της Μυκηναϊκής Ακρόπολης και Περιβαλλοντικής Προστασίας της Περιοχής
Προβολή της Μυκηναϊκής ακρόπολης Μιδέας και προστασία του περιβάλλοντος. Πρόθεση του Δ.Σ. είναι η καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η έκδοση ετήσιου τεύχους, σχετικά με τις τοπικές αρχαιότητες.
- Σύλλογος Ανυφίου «Ο Μάη Νικόλας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: