Επισκεφθείτε:


27.12.07

Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ο μύθος της ζώνης της Ιππολύτης που είναι και ο ένατος από τους άθλους του Ηρακλή εντοπίζεται στη Μ. Ασία, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και κατά τους μυθολόγους είναι η απλή μεταφορά της εκστρατείας του ήρωα προς την ασιατική ήπειρο.

Ένας άλλος άθλος που πραγματώνει ο Ηρακλής, διαδραματίζεται στην Τροία, όπου καταφθάνοντας ο Ηρακλής βρίσκει την κόρη του βασιλιά να στέκεται σε ένα βράχο και να προσφέρεται ως θυσία σε ένα θαλάσσιο τέρας. Αρνείται να προσφέρει τη βοήθειά του μέχρι να συμφωνήσει να του δωθούν τα καλύτερα άλογα του βασιλιά. Ο βασιλιάς ύστερα από την πραγμάτωση του άθλου δεν τηρεί την υπόσχεσή του και ο Ηρακλής υπόσχεται ότι θα επιστρέψει εκστρατεύοντας εναντίον του.

Επίσης, ο μύθος της εκστρατείας του Ηρακλή εναντίον του Γηρηόνου εντοπίζεται στην ένωση της Ευρώπης με τη Λιβύη, όπου και ο μυθικός ήρωας έστησε της Ηράκλειες Στήλες στο Γιβραλτάρ.

Ο ήρωας στη συνέχεια νικώντας τον Γηρηόνη πλέει στον ωκεανό, προσεγγίζοντας την Ταρτησό.

Μία άλλη παράδοση θέλει τον Ηρακλή να διασίζει την Ιβηρία και τη Γαλατία, φθάνοντας στη Λιγυρία, όπου φονεύει τον υιό του Ποσειδώνα θέλοντας να κλέψει τις δαμάλεις του.

Τέλος φτάνει στο Ρήγιο, όπου περνάει τον πορθμό και καταλήγει στη σημερινή Σικελία.

Με τη συβουλή του Νηρέα ο Ηρακλής φτάνει σε ένα άλλο μεγάλο ταξίδι στη Λιβύη, όπου παλεύει και νικάει σε μάχη σώμα με σώμα τον Αίαντα.

Ένας άλλος μύθος περιγράφει περιστατικό με τον Ηρακλή στην Αίγυπτο. Από τη Λιβύη, ο ήρωας συνεχίζει το ταξίδι του προς την Αίγυπτο για να μπει σε νέες περιπέτειες. Ο βασιλιάς Βούσιρης ακολουθώντας τη συμβουλή του μάντη του έχει διατάξει να θυσιάζεται προς τους θεούς ένας ξένος ανά έτος, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία της περιοχής από την ξηρασία. Έτσι οδηγείται ο Ηρακλής προ του βωμού του θεού για να θυσιαστεί, όπου και επιτίθεται στον Βούσιρη και στον υιο του και τους σκοτώνει ασπλάχνως.

Στη συνέχεια ο ήρωας φτάνει στην Αιθιοπία, όπου σύμφωνα με το μύθο φονεύει τον υιο του Τιθωνού Ημαθίωνα και επαναφέρει στη θέση του τον αδελφό του Μέμνωνα.

Ακολουθώντας ένα άλλο δρομολόγιο από την Αίγυπτο κατευθύνεται προς την Ινδία, όπου η εκστρατεία του θυμίζει αυτή του Βάκχου. Εκεί πορεύεται προς το Βορρά, όπου στον Καύκασο απελευθερώνει τον Προμηθέα, σκοτώνοντας με τα βέλη του τον αετό που του τρώει τα σωθικά.


Η περιήγηση του Ηρακλή:

Στις Στήλες του Ηρακλή και πέρα, μακριά δυτικά της Μεσογείου ήταν ένας κόσμος του χρυσού. Οι ναυτικοί δελεάστηκαν σε αυτές τις θάλασσες από τους χρυσούς τομείς του σιταριού, τις χρυσές φλέβες του μεταλλεύματος στα βουνά, και τις χρυσές ευκαιρίες για τους τολμώντας τυχοδιώκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: