Επισκεφθείτε:


27.12.07

ΔΗΜΟΣ ΦΟΛΟΗΣ

Περιγραφή του Δήμου
Ο Δήμος Φολόης έχει έκταση 36.500 στρέμματα και πληθυσμό 4.870 κατοίκους. Αποτελείται από τα χωριά Λάλα, Κούμανι, Φολόη, Αχλαδινή, Πέρσαινα, Νεμούτα, Νεράιδα, Μηλιές, Πόθο, Λασδικά και Δούκα. Στο κεφαλοχώρι του Λάλα – σημερινή πρωτεύουσα του Δήμου Φολόης, το οποίο απέχει 15 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία - και σε 600 μ. υψόμετρο υπάρχει το κατάφυτο οροπέδιο της Φολόης από αυτοφυείς δρυς. Η ονομασία του Δήμου προήλθε από το οροπέδιο Φολόης όπου, κατά τη μυθολογία, ζούσαν οι Κένταυροι με αρχηγό το Φόλο και οι νύμφες του δάσους "δρυάδες".

Τοπική Οικονομία
Ο Δήμος είναι ορεινός και η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχει κτηνοτροφία, με εκτροφή αιγοπροβάτων καθώς και γεωργία, με την καλλιέργεια κυρίως σιτηρών (βρώμης, κριθαριού κλπ), οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων (κερασιές, καρυδιές), αμπελώνων και ελαιόδεντρων. Στο χωριό Κούμανι υπάρχει η μεγαλύτερη έκταση βοσκότοπων της περιοχής, με τυροκομείο βιομηχανικής μορφής και ετήσια παραγωγή 240 τόνους φέτας.
Ο τουριστικός τομέας, και ιδιαίτερα ο αγροτουρισμός και οικοτουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος, μολονότι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, από πλευράς συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Τουριστικές υποδομές & δραστηριότητες (έργα)
Στο δρυοδάσος της Φολόης υπάρχουν πολλοί αριθμημένοι δασικοί δρόμοι που προσφέρονται για πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία και κάθε είδους δραστηριότητα στη φύση. Δίπλα από το δάσος υπάρχει και ο ποταμός Ερύμανθος, ο οποίος προσφέρεται για ποτάμιες δραστηριότητες.

Φυσικά και Πολιτιστικά διαθέσιμα (συγκριτικά πλεονεκτήματα)
Το χωριό Φολόη είναι χτισμένο στο οροπέδιο «Φολόη» (ονομάστηκε έτσι γιατί εκεί ζούσε ο Κένταυρος Φόλος), πάνω σε μεγάλες απότομες χαράδρες. Την περιοχή διατρέχουν, από τη μια το Παλιοπόταμο με τα ρυάκια και τα πολλά πλατάνια, και από την άλλη το Κοκαλάκη ή Ομηρικός ποταμός Σελλήεις ή Πηνιακός Λάδωνας. Εκεί σχηματίζεται το φαράγγι γύρω από το Αντρώνι, που χαρακτηρίζεται ως οικότοπος μεγάλης ιστορικής και οικολογικής αξίας.
Σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το χωριό Λάλα υπάρχει το περίφημο δρυοδάσος της Φολόης, έκτασης 40.000 στρεμμάτων, ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000. Στο οροπέδιο Φολόη-Κάπελη κυριαρχεί η ευθύκορμη βελανιδιά (δρυς), το οποίο ο λαός της περιοχής ονόμασε Κάπελη, που σημαίνει πυκνό δάσος ή άφθονο δάσος. Η Κάπελη λέγεται και «μπαλκόνι της Ηλείας». Από τα ψηλότερα βουνά φαίνεται σαν μεγάλο αλώνι με ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, ενώ από τα χαμηλότερα σαν δρεπάνι. Είναι ένα από τα σπανιότερα δάση, μοναδικό στα Βαλκάνια. Οι βελανιδιές του είναι ψηλές, άλλες ευθείς σαν κυπαρίσσια και άλλες χοντρές πολύκλωνες σαν «βασίλισσες του δάσους». Κάτω από τον ίσκιο τους ευδοκιμεί μόνο η φτερίνα και τα σφερδούκλια.
Η Κάπελη παλαιότερα ήταν όλη ενωμένη. Τώρα έχει διαχωριστεί από μεγάλη χαράδρα μεταξύ της λεγόμενης από τους ντόπιους Αντρωνέικης, Κουμανέικης και Γιαρμενέικης Κάπελης. Κοντά στις κατοικημένες περιοχές και στις χαράδρες συναντάμε καστανιές, πλατάνια, πουρνάρια, αριές, κουμαριές, ρείκια, σπάρτα, καρυδιές, οπωροφόρα δέντρα και ορεινότερα σφάκα. Δυστυχώς μεγάλα κομμάτια του δάσους κόπηκαν και εκχερσώθηκαν από καταπατητές για να τα μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για να εκμεταλλευτούν την ξυλεία.
Στην πλούσια πανίδα της, κατά την αρχαιότητα και μέχρι το 1950, είχε αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, ρήσους, ικτίνους. Σήμερα συναντάμε λαγούς, κουνάβια, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους και χελώνες. Από ορνιθοπανίδα συναντάμε πέρδικες, μπεκάτσες, φάσες, κίσες, κούκους, τρυγόνια, τσαλαπετεινούς, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες, αετούς, οξιές, αετομάχια, ξεφτέρια και κουκουβάγιες. Έχει ποικιλία ζωυφίων και μάλιστα από τις κατώτερες συνομοταξίες των εντόμων και ερπετών όπως οχιές, αστρίτες, δεντρογαλιές, αστριτοχές, σαΐτες, σαύρες, γαϊδουρομουστέλες, και χελώνες.
Η Κάπελη είναι άνυδρη και ξηρή το καλοκαίρι. Διατηρείται μόνο από την υγρασία, η οποία συντηρείται στο έδαφος λόγω της πυκνότητας των δέντρων που δεν αφήνουν τον ήλιο να περάσει. Πολλοί αριθμημένοι δασικοί δρόμοι διασχίζουν την Κάπελη που προσφέρεται για ιππασία και ποδηλατοδρομία.
Στην περιοχή «Λάκα-πούσι» δεντροφυτεύτηκε έκταση 100 στρεμμάτων πριν 20 χρόνια ώστε να χρησιμεύσει για παραγωγή νέων φυτών. Η περιβαλλοντική ποιότητα του δάσους επιβεβαιώνεται από την αξιολόγηση ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδος (ΣΠΠΕ). Το δάσος έχει απογραφεί με την οδηγία 92/43 του συμβουλίου της Ε.Ε. για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας και είναι επιλέξιμο να ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000.
Στα νότια της περιοχής βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Ερύμανθου, έχοντας στην απέναντι όχθη του το Βυδιάκη της Γορτυνίας.
Στο φαράγγι γύρω από το Αντρώνι, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής έριξε δίχτυ για να πιάσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Επίσης, από εκεί πέρασε ο Ηρακλής για να πολεμήσει και να νικήσει τους επιδρομείς Κενταύρους. Εκείνος ονόμασε το βουνό Φολόη, από τον φίλο του Κένταυρο Φόλο. Αυτός ο άθλος του Ηρακλή είναι έντονα αλληγορικός. Οι Κένταυροι παρομοιάζονται με τις άφθονες βροχές στις περιοχές, αφού θεωρούνταν παιδία της Νεφέλης. Ο Ηρακλής είναι ο ήλιος που διαλύει τα νέφη. Ο περίπατος στο φαράγγι και στο δάσος ζωντανεύει τους μύθους για τους Κενταύρους.

Πολιτιστικά δίκτυα
Στο χωριό Κούμανι εδρεύει ένα πολιτιστικό κέντρο, ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Κουμανίου, που οργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά το Πάσχα, τον Δεκαπενταύγουστο και τις Απόκριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: