Επισκεφθείτε:


27.12.07

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΡΩΝ

Περιγραφή του Δήμου
Ο Δήμος Φαρρών βρίσκεται στα Βόρεια του Νομού Αχαΐας και συνορεύει στα νοτιοδυτικά με τον Δήμο Τριταίας. Έχει έκταση 236.748 στρ. και πληθυσμό 6.262 κατοίκους. Αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Βασιλικού (τ. Μπρακουμάδιον), Ελληνικού (τ. Μπούμπα), Ισώματος (τ. Ίσαρι), Καλάνιστρας, Καλάνου, Καλουσίου, Καταρράκτου (τ. Λόπεσι), Κριθαρακίων, Λακκωμάτων, Μιραλίου, Νέου Κομπηγαδίου, Πλατανόβρυσης (τ. Μέτζαινα), Σταροχωρίου (τ. Λάλουσι), Φαρών (τ. Λαλικώστα), Χαλανδρίτσας και Χρυσοπηγής (τ. Σποδιάνα). Έχει έδρα την Χαλανδρίτσα, η οποία απέχει από την Πάτρα 22 χλμ.

Τοπική Οικονομία
Οι κάτοικοι του Δήμου Φαρρών ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στον Δήμο λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν ντόπια προϊόντα (λάδι, κρασί, τσίπουρο, τυροκομικά προϊόντα, μέλι, ρίγανη, τσάι, κ.ά.) από τα καταστήματα της περιοχής.
Επίσης, στην περιοχή υλοποιούνται αναπτυξιακά έργα στους ακόλουθους τομείς:
1) Αυτοκινητοδρόμιο
Έχει την έδρα του στη θέση «Ρέντες» της Χαλανδρίτσας. Η υλοποίηση του έργου κατασκευής πίστας αγώνων ταχύτητας F1 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά οράματα για τους φορείς όλης της Αχαΐας. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει έμπρακτα ο Δήμος Φαρρών.
2) Φράγμα Πείρου - Παραπείρου
Βρίσκεται στις Τόσκες του Δημοτικού Διαμερίσματος Κριθαρακίων. Η κατασκευή του θα δώσει τέλος στο οξύτατο πρόβλημα της ύδρευσης της Πάτρας, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Εκτιμάται ότι το έργο θα αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο για την προσέλκυση επισκεπτών στο Δήμο Φαρρών, με την ανάπτυξη παραλίμνιων δραστηριοτήτων.
3) Εκτροφείο θηραμάτων
Λειτουργεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλουσίου. Εκεί, το Δασαρχείο Πάτρας εκτρέφει πέρδικες, φασιανούς, ελάφια κ.τ.λ. Προσφέρει στα ζώα συνθήκες ανάπτυξης και αναπαραγωγής παρόμοιες με αυτές που βρίσκουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
4) Αιολικό Πάρκο
Ανεμογεννήτριες λειτουργούν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλάνιστρας και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Τα δεδομένα της περιοχής πιστοποιούν ότι ενδείκνυται για την περαιτέρω αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.
5) Έκθεση Χαλανδρίτσας Αγροτικών Μηχανημάτων και Προϊόντων Αγροτουρισμού - Οικοτουρισμού
Υπό την αιγίδα του εν λόγω Δήμου λαμβάνει χώρα στο έδαφός του κάθε χρόνο ένα μεγάλο εμπορικό και αναπτυξιακό γεγονός. Εδώ και μια δεκαετία πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη η Έκθεση Χαλανδρίτσας Αγροτικών Μηχανημάτων και Προϊόντων Αγροτουρισμού – Οικοτουρισμού που προσελκύει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας αλλά και των επισκεπτών.
Κάθε χρόνο η Έκθεση αποτελεί σημείο αναφοράς, διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών εταίρων και του ιδιωτικού τομέα. Με τη θεματολογία της φέρνει στο προσκήνιο ποικίλους προβληματισμούς και συμβάλλει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση για θέματα μείζονος σημασίας, όπως η περιβαλλοντική συνείδηση, η αειφορία, η πράσινη και πολιτιστική επιχειρηματικότητας, η περιφερειακή ανάπτυξη.

Τουριστικές υποδομές & δραστηριότητες (έργα)
Στην περιοχή, και συγκεκριμένα στους παραθεριστικούς οικισμούς Μίχα και Τσαπουρνιά, λειτουργούν τρία συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, συνολικής δυναμικότητας 64 κλινών. Ακόμη, στη θέση Λάπατα (Δ.Δ. Λακκωμάτων) ολοκληρώνεται πρότυπο δασικό χωριό, το οποίο προστίθεται στην ήδη σημαντική τουριστική υποδομή των ορεινών περιοχών του Δήμου Φαρρών.
Στα γραφικά καφενεία και στις ταβέρνες των χωριών σερβίρονται πιάτα της τοπικής κουζίνας. Στα μοναδικά εδέσματα συμπεριλαμβάνονται το ζυμωτό ψωμί, φτιαγμένο από ντόπιο σιτάρι και ψημένο σε ξυλόφουρνους, ο κόκορας μακαρονάδα, το αρνάκι, το κατσικάκι στη γάστρα, το μοσχάρι ή η γίδα βραστή.
Στην περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά δημοφιλή μονοπάτια, που περιμένουν τους λάτρεις της πεζοπορίας να τα διασχίσουν. Αναλυτικότερα, υπάρχουν οι ακόλουθες διαδρομές:
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1: Πάτρα - Οβρυά - Κουρλαμπά - Σταυροδρόμι – Καρπέτα,
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2: Πάτρα - Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα,
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: Λεόντιο – Ρακίτα,
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: Αυτοκινητοδρόμιο - Κούμανι - Καλούσι

Φυσικά και Πολιτιστικά διαθέσιμα (συγκριτικά πλεονεκτήματα)
Ο Δήμος Φαρρών είναι ένας από τους πιο ιστορικούς δήμους της Αχαΐας. Σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργήθηκε από τον Φάρητα, γιο του θεού Ερμή και της Φιλομάδειας. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας είχε έναν απόγονο που ονομαζόταν Ερύμανθος και απ' αυτόν πήρε το όνομά του το βουνό που δεσπόζει στα όρια του δήμου. Στον Ερύμανθο ζούσε και ο τρομερός κάπρος που τον εξολόθρευσε ο ημίθεος Ηρακλής, γιος του Δία και της Αλκμήνης.
Το ανάγλυφο του Δήμου Φαρρών διαμορφώνεται από τις εύφορες πεδινές εκτάσεις, με τις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών και των δημητριακών, τους ελαιώνες και τους αμπελώνες, και από τους φημισμένους ορεινούς όγκους του Ερύμανθου. Ο Ερύμανθος διακρίνεται για το άγριο φυσικό του περιβάλλον, τα δάση κωνοφόρων, την πυκνή βλάστηση, την πλούσια πανίδα, την εξαιρετική θέα, τις πηγές, τα ρυάκια και τους κοκκινοπράσινους σχιστόλιθους. Επίσης, από τον Ερύμανθο πηγάζει ο ποταμός Πείρος, που είναι ο κύριος ποταμός του Δήμου Φαρρών.
Στην περιοχή βρίσκονται ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Συγκεκριμένα:
1) Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Τοπικής Ιστορίας
Το μουσείο στεγάζεται σε έναν αναπαλαιωμένο νερόμυλο - νεροτριβή, στον παραδοσιακό οικισμό Χαλανδρίτσας. Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για το πώς λειτουργούσε ο νερόμυλος στο παρελθόν.
2) Οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής
Ο οικισμός ανακαλύφθηκε στη θέση Σταυρός της Χαλανδρίτσας. Ο οικισμός, και το γειτονικό νεκροταφείο της Μυκηναϊκής εποχής με τους θολωτούς τάφους, έχουν κηρυχτεί αρχαιολογικοί χώροι από το Υπουργείο Πολιτισμού.
3) Iερά Μονή Χρυσοποδαρίτισσας
Βρίσκεται απέναντι από τα χωριά Καλάνιστρα και Κάλανο, περιτριγυρισμένη από αιωνόβια δέντρα και κήπους. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Η Μονή, η οποία είναι πολιούχος του Δήμου Φαρρών, λεγόταν και μονή Νεζερών γιατί βρίσκεται κοντά στο παλιό χωριό Νεζερά. Έχει κηρυχτεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
4) Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Χαλανδρίτσας
Βρίσκεται κοντά στο Φράγκικο Πύργο ή Πύργο του Tremouille. Χτίστηκε το 15ο αιώνα. Σώζεται σε άριστη κατάσταση αλλά με νεότερες προσθήκες. Στο Ιερό βρίσκεται η ξύλινη εικόνα του Αγίου Αθανασίου, η οποία από το 1772 είναι σημαδεμένη από βόλια. Ο Ναός έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Επίσης, αξίζει να δείτε:
- στο χωριό Βασιλικό το Ενετικό Φρούριο, τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, τις παραδοσιακές βρύσες και τα πηγάδια, τα γραφικά παραδοσιακά σπίτια,
- στο χωριό Ελληνικό τον Αρχαίο Οικισμό, τον παραθεριστικό οικισμό Κούμανι που βρίσκεται στις παρυφές ενός όμορφου ελατοδάσους κι απ' όπου θα απολαύσετε τη θέα προς τον Πατραϊκό Κόλπο, τα παραδοσιακά σπίτια και τις νεροτριβές,
- Στο χωριό Ίσωμα την πλατεία του χωριού με τον πανύψηλο πλάτανο, τα παραδοσιακά σπίτια και πηγάδια, το Ναό του χωριού, τις όχθες του ποταμού Πείρου, το Ρωμαϊκό Νεκροταφείο στη θέση Κάμπος,
- στα Καλάνιστρα τους παραδοσιακούς νερόμυλους και τις νεροτριβές, τα Λείψανα Οικισμού Μυκηναϊκής Εποχής στη θέση Πυργάκι, τα παραδοσιακά σπίτια και τις βρύσες,
- στον Καταρράκτη τον τάφο της Πρωτογεωμετρικής Εποχής στη θέση Αριδράκου, λείψανα Οικισμού της Μυκηναϊκής Εποχής στη θέση Δρακότρυπα, λείψανα Οικισμού της Μεσοελλαδικής και Μυκηναϊκής Εποχής στη θέση Ροδιά. Σε απροσπέλαστο σημείο μέσα στον καταρράκτη υπάρχουν δύο θολωτοί τάφοι και δύο σπήλαια με αρχαία και χριστιανική λατρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: